To be sung on the Water

Over zeeën en meren, rivieren en vijvers, kano’s en zeilen, meer- (en minder-) minnen, dronken zeelui, meisjes loos en andere badstadgenoegens

Een koorconcert, anders dan anders? De Camerata Aetas Nova waagt er zich bij deze aan. Haast letterlijk (!) duiken de koorleden in woelig water: van de vier oerelementen, aarde, lucht, vuur en water, kozen ze dat laatste als onderwerp van hun nieuwste exploratie.

Dat alles vloeit (pantha rhei) wisten ook reeds de oude Grieken: tijd en emoties, gedachten en herinneringen, volken en verlangens, dromen en daden, zweet en tranen, woorden en muziek… en water staat voor dat alles.

Dichters en componisten lieten zich met allerlei soorten van plezier door sirenen verleiden, en zo zingt de Camerata Aetas Nova een lentelijk concert lang “over zeeën en meren, rivieren en vijvers, kano’s en zeilen, meer- (en minder-) minnen, dronken zeelui, meisjes loos en andere badstadgenoegens”. (En dat is nog alleen maar de ondertitel van dit concert!)

De gekozen componisten staan garant voor een prachtige staalkaart van koorexpressiviteit uit romantiek en moderniteit: Mendelssohn, Delius, Gorecki, Diepenbrock, Roelstrate, Schroyens, Kersters, Termont, … Maar ook de volksmuziek wil wel eens heel vreemde watertjes doorzwemmen!

Het zal blijken in dit concert: muziek is een schitterend en uitermate bruikbaar element om je van alle vermeende onschuld te ontdoen en voluit te zingen over wat je beroert, honderd procent vertrouwend op de zo geroemde reinigende kracht van water…

Laat je verrassen: de Camerata zingt schaamteloos over jou (en zichzelf natuurlijk…), en achteraf wordt ervoor gezorgd dat alle emoties kunnen doorgespoeld worden.

Uitvoeringen

Zaterdag 25 maart 2006, 20u, St. Amanduskerk, Gullegem
Zondag 26 maart 2006, 11u en 15u, Leo XIII-seminarie, Leuven

Auf dem seeFelix Mendelssohn-Bartholdy
Two Unaccompanied Part Songs:
‘To be sung of a Summer Night on the Water I/II’
Frederick Delius
Szeroka WodaHenryk Mikolai Górecki
Auf dem SeeAlphons Diepenbrock
I Do Like to Be Beside The SeasideJohn A. Glover-Kind
De waterlelieRaymond Schroyens
MelopeeWillem Kersters
BootjeJoos Termont
MelopeeHerman Roelstrate
Syrinx (fluit solo)Claude Debussy
ShenandoahUSA, arr. James Erb
Kad sí billa mala MareDalmatië, arr. Franz Möckl
Gliding sailsIjsland, arr. Paul E. Ruppel
Daar was laatst een meisje loosVlaanderen, arr. Johan Maes
The Mermaid. A Ballad of The SeaUK, arr. John Whitworth
Drunken sailorUK, arr. Jonathan Willcocks