Dieter Staelens

Dieter Staelens (°Kortrijk, 1973) begon in 1992 zijn opleiding muziek aan het Leuvense Lemmensinstituut en behaalde er in 1995 het diploma ‘Geaggregeerde voor het lager secundair onderwijs, muzikale opvoeding’. In 1996 behaalde hij er het kandidatuursdiploma in de muziek (optie muziektheorie) en in 2000 rondde hij zijn studies af als Meester in de muziek (optie koordirectie). Tijdens zijn opleiding legde hij eindexamens af voor koorleiding, notenleer, harmonie en polyfonie. Dieter Staelens volgde ook gedurende zeven jaar de optie zang bij pedagogen Dina Grossberger en Dirk Snellings. Verder volgde hij ook masterclasses bij Peter Erdei (H) en Timothy Brown (GB). Tijdens de ‘2nd International Competition for Young Choral Conductors’, die in 2002 plaatsvond in Tallin, Estland, stootte hij door tot de halve finale. Na een voortgezette opleiding (master na master) bij Kurt Bikkembergs behaalde hij in juni 2008 het diploma van ‘Gediplomeerde in de Voortgezette opleiding Muziek: Koordirectie’.

In 2000 stond hij aan de wieg van Camerata Aetas Nova, het koor waarmee hij winnaar werd van de prestigieuze wedstrijd ‘Koor van het Jaar 2008-2009’. Tussen 1999 en 2015 was Dieter koorleider aan de KU Leuven: eerst als dirigent van het Leuvens Universitair Koor (LUK), daarna als dirigent van het personeelskoor Capella Academica. In 2011 stichtte hij het dameskoor Arion, waar hij sinds kort, na een pauze van enkele jaren, het spreekwoordelijke dirigeerstokje terug opneemt. Verder heeft hij momenteel ook de muzikale leiding bij Canzonetta in Kessel-Lo. Als gastdirigent dirigeerde hij o.a. bij het Brusselse Kathedraalkoor, het Vlaams Radiokoor en het koor van de Vlaamse Opera.
In het dagelijkse leven is Dieter leraar muzikale opvoeding aan het Heilig-Hartinstituut te Heverlee. Verder is hij ook actief in de raad van beheer van de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren en geeft hij regelmatig dirigentencursussen.

Foto: Florilège Vocal de Tours