Camerata Aetas Nova, Leuven

o.l.v. Dieter Staelens

In 2000 werd Camerata Aetas Nova opgericht door een groep jonge musici die de traditie hoog in het vaandel draagt, maar het eigentijdse experiment niet schuwt. Sinds zijn oprichting heeft het Leuvense koor onder de muzikale leiding van Dieter Staelens een boeiend parcours afgelegd met originele en inhoudelijk weloverwogen programma’s. Daarbij luistert Camerata Aetas Nova aandachtig naar de gevestigde internationale koormuziek, maar verdiept zich tegelijkertijd ook in veelbelovende hedendaagse composities van eigen bodem.

Camerata Aetas Nova neemt ook regelmatig deel aan koorwedstrijden en werd bekroond met de titel ‘Koor van het Jaar 2008-2009’. Tijdens zijn wedstrijdoptreden opende het koor nieuwe wegen en experimenteerde met (zo schreven Klara en Canvas) “een onvoorspelbaar repertoire en een frisse presentatie.” De soms gewaagde programma-opbouw en de originele oplossingen voor beeld en beweging werden door de jury duidelijk geapprecieerd.

In 2014 nam Camerata Aetas Nova deel aan twee internationale wedstrijden: Florilège Vocal de Tours (F) en de Internationaler Wettbewerb für Kammerchöre (D) waar het koor de publieksprijs in de wacht sleepte. In 2017 was het koor laureaat van de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen.

Camerata Aetas Nova brengt per seizoen twee eigen concertproducties. Daarnaast werkt het koor ook aan een repertoire voor liturgische diensten en andere speciale gelegenheden, zoals huwelijken en academische zittingen. Sinds de winter van 2019 heeft het koor een nieuwe thuisbasis: de Leuvense Abdij van Keizersberg.