Mitten wir im Leben sind

Nog steeds in goeden doen als Koor van het Jaar 2008-2009 zingt de Camerata Aetas Nova o.l.v. Dieter Staelens werk van Bach en Mendelssohn, met als gastorganist Luk Bastiaens.

Het was – toegegeven – voorspelbaar dat de Camerata Aetas Nova zich in 2009 zou wagen aan deze twee grootmeesters van de koormuziek. Met ‘hun’ jaar uitgebreid in de kijker was de uitdaging net iets té groot om er niet met volle zin op in te gaan.

Wat Johann Sebastian Bach betreft gaat het koor meteen voor een van de toppunten uit zijn oeuvre. Het motet Jesu meine Freude toont de componist als een ware grootmeester, die alle verworvenheden inzake contrapunt en harmonie moeiteloos naar zijn hand zet. De koormuziek van Felix Mendelssohn is ondenkbaar zonder die van Bach. Tegenover de geniale doorzichtigheid van Bachs meerstemmig weefsel opteert Mendelssohn vaak voor een massieve koorklank, zoals in Mitten wir im Leben sind en Warum toben die Heiden, of een meer harmonisch gedifferentieerde aanpak, zoals in Aus tiefer Not.

Tijdens dit concert laat de Camerata Aetas Nova zich graag begeleiden, uitdagen en stimuleren door organist Luk Bastiaens. Hij combineert een drukke – ook internationale – concertpraktijk met zijn docentschap orgel aan het Lemmensinstituut en is eindredacteur van het tijdschrift Orgelkunst. Ook hij koos, in overleg met het koor, werken van dezelfde twee componisten voor dit concert.

Een programma dus dat na het wedstrijdrepertoire voor Koor van het Jaar weer een andere kant laat zien (en vooral horen) van de Camerata Aetas Nova.
Van harte welkom!

Uitvoeringen

Dinsdag 5 mei 2009, 20:30, O.L.Vrouw van Troost, Heverlee
Zaterdag 9 mei 2009, 20:00, Kapel Broeders Alexianen, Tienen

Preludium en fuga in e (orgel)J.S. Bach
Jesu meine FreudeJ.S. Bach
Warum toben die HeidenF. Mendelssohn-Bartholdy
O Mensch, bewein’ dein’ Sünde gross (orgel)J.S. Bach
Aus tiefer Not schrei’ ich zu dirF. Mendelssohn-Bartholdy
Sonate III in A (orgel)F. Mendelssohn-Bartholdy
Mitten wir im Leben sindF. Mendelssohn-Bartholdy
Zum AbendsegenF. Mendelssohn-Bartholdy
Orgel: Luk Bastiaens