Messe de Minuit pour Noël

Ook de Camerata Aetas Nova draagt met plezier haar steentje (of stemmetje?) bij om jullie Kerstmis 2011 in muziek te kleden. Welk land slaagt er beter in elegantie en populaire verworteling te combineren dan Frankrijk? Dat bewijst in elk geval het repertoire waarvoor we jullie graag uitnodigen: Op 17 december wordt de mooie Leuvense Sint-Geertruikerk (met haar prachtig orgel) het decor voor ons kerstconcert, dat zijn naam ontleent aan het pièce de résistance van de avond: de Messe de Minuit pour Noël (ca. 1690) van Marc-Antoine Charpentier.

Die slaagde er in om in zijn originele en feestelijke mis een hele resem Franse kerstliederen polyfoon te verwerken. Daardoor creëerde hij een compositie waarin volkse eenvoud en barokke praal elkaar in evenwicht houden, en wáár maken waarin Franse muziek zo goed is: charmeren en intrigeren. Dat doet overigens ook Francis Poulenc in zijn Quatre motets pour le temps de Noël uit 1952: wat gesofistikeerder wellicht dan zijn collega uit de zeventiende eeuw, maar ook hij probeert evenzeer een bijna volksliedachtige melodiek te versmelten met technieken uit zijn eigen tijd, in dit geval de hem zo eigen pikante harmonieën. Waardoor hij uiteraard een flinke uitdaging op papier zette voor elk zichzelf respecterend koor.

Daaromheen weven we nog meer Franse muziek voor deze donkerste tijd van het jaar: Renaissancemotetten van Mouton en Goudimel, en een fris barok motetje van Clérambault. En we krijgen bij dat alles, niet voor het eerst, de uiterst gewaardeerde omlijsting van organist Luk Bastiaens, die ook zelf op zijn beurt zal putten uit de typisch Franse schat van barokke orgelvariaties op oude kerstwijsjes.

We wensen jullie op deze manier graag nu al ons eigenste Joyeux Noël !

zaterdag 17 december 2011, Sint-Geertruikerk, Leuven

Intrede – Orgel 
Opening – Ps XCVIII: Chantez à Dieu nouveau cantiqueCl. Goudimel
Kyrie – uit Messe de minuit pour NoëlM.A. Charpentier
Gloria – uit Messe de minuit pour NoëlM.A. Charpentier
Motet – O magnum mysteriumFr. Poulenc
Credo – uit Messe de minuit pour NoëlM.A. Charpentier
Offerande – Orgel 
Motet – Quem vidistis pastoresFr. Poulenc
Sanctus – uit Messe de minuit pour NoëlM.A. Charpentier
Motet – Nesciens mater virgo virumJ. Mouton
Motet – Videntes stellamFr. Poulenc
Agnus Dei – uit Messe de minuit pour NoëlM.A. Charpentier
Communie – Orgel 
Motet – Hodie Christus natus estFr. Poulenc
Slot – Hodie Christus natus estL.N. Clérembault