Een lied voor November

Een koorconcert vol troost door de Camerata Aetas Nova

November heeft géén goede naam: reeds kantelt hier de herfst naar winter, het jaar hunkert naar een nieuwer jaar, en dood is alom tegenwoordig. Soms helpt alleen zingen. Is het daarom dat vanouds Cecilia, patrones van de muziek én ook maagd en – dus uiteraard?! – martelares, haar feest op 22 november kreeg? De Camerata Aetas Nova put uit ongewoon repertoire zuiver water als de noodzakelijke troost in dit troosteloze jaargetij.

Dat Cecilia zelf de kaars op de taart van dit concert mag zetten spreekt voor zich, zeker omdat Benjamin Britten haar groots en boeiend heeft toegezongen op een al even schitterende tekst van W.H. Auden. Maar elk feest in november is bij bepaling getemperd door het maandbegin, wanneer wij (in dit geval door Vic Nees op toon gehouden) uit diepten van ellende mogen roepen om rust, om uiteindelijk requiem, in de labiele maar sonore warmte van een lied. En Sven-David Sandström voltooide op zijn eigen manier met onafwendbare twintigste-eeuwse tonen het gebed om verhoring dat eeuwen eerder Henry Purcell was begonnen.

Dat de herfst het dubbelzinnigste der seizoenen is, aarzelend tussen de volheid van het fruit en de teloorgang van de schoonheid, hebben zowat alle toondichters omgezet in muziek. Aan de hand van Vlaamse componisten zoals Flor van den Bossche, Raymond Schroyens en Peter Pieters wandelen we door de herfstdreven waarin echo’s van niet alleen een landelijke Vivaldi maar ook van een serene Rautavaara onontkoombaar te trillen hangen. Ga je met ons mee? Helemaal tot aan het romantische sterven toe van een allerzachtste lange en decadent Victoriaanse novemberdag zoals Arthur Sullivan die verzon? Zéér welkom dan!

Uitvoeringen

Zaterdag 11 november 2006, 20u, St. Eligiuskerk, St.-Eloois-Vijve
Dinsdag 14 november 2006, 20u, St. Kwintenskerk, Leuven

Hear my prayerSven-David Sandström/Henry Purcell
HerfstPeter Pieters
L’autre automneFlor van den Bossche
Chanson d’automneFlor van den Bossche
Chanson d’automneRaymond Schroyens
RequiemJón Leifs
De profundis clamaviVic Nees
KitolisLuis de Aramburu
Concerto No. 3 in F-Majeur,
Op. 8, RV 293, “L’autunno”

(bewerking voor gemengd koor en dwarsfluit)
1. Allegro
2. Adagio molto
3. Allegro
Antonio Vivalidi
(arr. Dieter Staelens)
Halavan Himmeän alla
1. Ikävyys
2. Laula oravasta
3. Sydämeni laulu
Einojuhani Rautavaara
Hymn to St. CeciliaBenjamin Britten
GildebroedersAnoniem (arr. Vic Nees)
The long day closesArthur Sullivan