Damiaan

Zaterdag 9 mei 2015 > 20u
KADOC-kapel > Vlamingenstraat 39 > B-3000 Leuven > www.kadoc.kuleuven.be
Reserveer uw tickets (10 euro) via 016 31 63 68 of info@damiaanvandaag.be
Meer info op www.boekensteun.be/damiaanvandaag en www.damiaanvandaag.be

Muziekhandschrift in concert
In onze Leuvense Damiaancollectie (Damiaan Vandaag – Paters van de Heilige Harten) ontdekten we in een kist die meer dan 30 jaar gesloten bleef een Hawaiiaans muziekhandschrift. Het is mogelijk dat Pater Damiaan hieruit zong met de melaatsen op Molokaï. Dat moet verder onderzocht worden. Op Molokaï gebruikte Damiaan muziek om van de melaatsenkolonie een leefbare gemeenschap te maken. Muziektherapie avant la lettre! Hij richtte een fanfare op en bij begrafenissen, processies of hoog bezoek klonk er steeds muziek. Bezoekers gingen vaak vol bewondering voor Damiaans muzikanten naar huis.

Of Damiaan er de hand heeft in gehad of niet, dit muziekhandschrift is de moeite waard. Het gunt ons een uitzonderlijke blik op hoe er in de negentiende eeuw muziek gemaakt werd in de katholieke missie op Hawaii en Molokaï toen Damiaan er werkte. Het handschrift brengt bovendien onrechtstreeks een bijzonder aspect van Damiaans werk in de melaatsenkolonie voor het voetlicht. Nooit immers hadden we vermoed dat muziek zo een belangrijke rol heeft gespeeld bij het missiewerk van Damiaan.

Een succesvolle campagne
Voldoende redenen dus om geld in te zamelen voor een broodnodige restauratie. Met de steun van de Erfgoedcel Leuven-stad Leuven (www.erfgoedcelleuven.be) lanceerden we onze Boekensteuncampagne op 8 april 2014 met een geslaagde persconferentie. Drie maanden later sloten we onze campagne succesvol af. Met dank aan onze gulle donateurs zamelden we in totaal 7330 euro in. Dankzij deze steun krijgt ons uniek Hawaiiaans muziekhandschrift een nieuw leven.

Handschrift klinkt opnieuw!
De restauratie van het muziekhandschrift is voltooid. Binnenkort klinkt dit bijzonder muziekhandschrift opnieuw speciaal voor onze donateurs en andere genodigden. In het concert Damiaan daar zit muziek in! Een heilige en een handschrift keren we terug naar de melaatsenkolonie van Molokaï toen Damiaan er werkte. Het handschrift en talrijke andere bewaarde bronnen reiken ons een mooi repertoire aan om een feestelijke dag op het Molokai van toen vandaag opnieuw tot leven te brengen.

U hoort Latijn en Hawaiiaans, bekend klassiek en verrassend nieuws. Hiervoor zorgen de Leuvense stadssopraan Noémie Schellens (www.noemieschellens.com) en het Leuvens koor Camerata Aetas Nova onder leiding van Dieter Staelens (www.camerata.be). Zij geven dit exclusief en eenmalig concert op zaterdag 9 mei 2015 om 20 uur in de KADOC-kapel in de Vlamingenstraat 39 te Leuven.

Reserveer uw tickets
Wij geven u de kans, ook als niet-donateur, om dit exclusieve concert live mee te maken en bieden u tickets aan voor de prijs van 10 euro per ticket. De opbrengst gaat naar het muziektherapeutisch project De Stem van Ons Geheugen (zingenmetdementie.be). Als Damiaan vandaag zou leven, zou hij dit ongetwijfeld alle steun en medewerking geven.

Het pas gerestaureerde muziekhandschrift willen we op deze zaterdagavond niet enkel laten klinken voor u, we willen het u ook graag tonen in een bijzondere expo in samenwerking met KADOC-KU Leuven (kadoc.kuleuven.be) en Resonant (www.muzikaalerfgoed.be). Na het concert in de kapel, nodigen we u dan ook graag uit voor de plechtige opening van deze tentoonstelling in KADOC.

Mogen wij u vriendelijk vragen uw tickets vóór 30 april 2015 te reserveren via 016 31 63 68 of info@damiaanvandaag.be. Wij leggen de tickets voor u klaar aan het onthaal
zaterdagavond 9 mei in de KADOC-kapel (Vlamingenstraat 39, Leuven).

Graag tot in mei!

Ruben Boon en Patrik Jaspers, Damiaan Vandaag

in samenwerking met volgende partners: Erfgoedcel Leuven – stad Leuven, Vlaamse Erfgoedbibliotheek, KADOC-KU Leuven, Resonant, Camerata Aetas Nova, Leuvens stadssopraan Noémie Schellens

Damiaan Vandaag|Damiaancentrum|Sint-Antoniusberg 5|B-3000 Leuven
Tel. 016 31 63 68|info@damiaanvandaag.be|www.damiaanvandaag.be

Blijf ons handschrift en de voorbereidingen van concert en expo volgen op:
http://www.boekensteun.be/damiaanvandaag