Dieter Staelens

Dieter Staelens (geboren Kortrijk, 1973) begon in 1992 zijn opleiding muziek aan het Leuvense Lemmensinstituut en behaalde er in 1995 het diploma Geaggregeerde voor het lager secundair onderwijs, muzikale opvoeding. In 1996 behaalde hij het kandidatuursdiploma in de muziek (optie muziektheorie) en in 2000 rondde hij zijn studies af als Meester in de muziek (optie koordirectie). Tijdens zijn opleiding legde hij eindexamens af voor koorleiding, notenleer, harmonie en polyfonie. Dieter Staelens volgde ook gedurende zeven jaar de optie zang bij pedagogen Dina Grossberger en Dirk Snellings. Verder volgde Dieter ook masterclasses bij Peter Erdei (H) en Timothy Brown (GB). Op de '2nd International Competition for Young Choral Conductors', die in 2002 plaatsvond in Tallin, Estland, stootte hij door tot de halve finale. Na een voortgezette opleiding (master na master) bij Kurt Bikkembergs behaalde hij in juni 2008 het diploma van 'Gediplomeerde in de Voortgezette opleiding Muziek: Koordirectie'.

In 2000 stond hij aan de wieg van het Leuvense kamerkoor Camerata Aetas Nova, waarmee hij winnaar werd van de prestigieuze wedstrijd 'Koor van het Jaar 2008-2009'. Sinds 1999 is Dieter verbonden als koorleider aan de KULeuven: eerst als dirigent van het LUK (Leuvens Universitair Koor), momenteel als dirigent van de Capella Academica (personeelskoor KULeuven). In 2011 stichtte hij het dameskoor Arion. Als gastdirigent dirigeerde hij o.a. bij het Brusselse Kathedraalkoor, het Vlaams Radiokoor en het koor van de Vlaamse Opera.

In het dagelijkse leven is Dieter verbonden als leraar muzikale opvoeding en dirigent aan het Heilig-Hartinstituut te Heverlee. Verder is hij ook actief in de raad van beheer van de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren en bij Koor en Stem Vlaams-Brabant

www.dieterstaelens.be